Aangenaam!
Ik ben Davy Kager (28) en ik ben bezig met een waardevol experiment. Ik heb straatnaambordjes gemaakt in grootletter en braille. Die zijn bevestigd bij alle voetgangersoversteekplaatsen met stoplicht in Grave. Deze bordjes maken een groot verschil voor wandelaars die niet kunnen zien. Zelf ben ik ook blind, dus ik weet waarover ik spreek.

Meer plezier en onafhankelijkheid
Boodschappen doen, op bezoek bij vrienden, gewoon even ontspannen: ik wandel veel. Bijvoorbeeld ook dagelijks van mijn huis naar mijn werk bij Dedicon in Grave. Zo’n wandeling brengt in de praktijk de nodige hindernissen met zich mee. Straatnaambordjes kan ik niet lezen, markante herkenningspunten op straat zie ik niet en de GPS op mijn telefoon werkt ook niet altijd vlekkeloos. Daarom ben ik op zoek gegaan naar praktische oplossingen en is het idee ontstaan voor Praatplaatjes: voelbare bordjes die informatie geven over de omgeving waarin ik me op dat moment bevind. Dankzij deze informatiebordjes wordt een wandeling ineens een stuk boeiender en meer ontspannen, ik kan me beter oriënteren. Nu loop ik met meer plezier over straat. Maar het belangrijkste is dat ik me onafhankelijker door de stad kan begeven, en dat is een zeer grote wens.

Toegankelijke informatie
Voor de realisatie van deze Praatplaatjes heb ik Océ en Dedicon gevraagd om mij te helpen. Zij bleken direct enthousiast en ik heb er twee fijne partners aan. Dedicon beschrijft de omgeving en Océ produceert de bordjes. Als informaticastudent wilde ik natuurlijk nog een extra dimensie aan de bordjes meegeven. Daarom staat er ook een QR-code op. Als ik die met mijn telefoon scan, vertelt een vriendelijke stem mij welke weg ik op dat moment ga oversteken. Ook hoor ik relevante informatie over de (visuele) omgeving. Informatie die anders letterlijk aan mijn zicht voorbij zou gaan. En die trouwens ook voor de ziende mensen interessant is!

Davy Kager op een kruispunt bij een Praatplaatje

   Deze video met audiodescriptie bekijken? Dat kan op YouTube

In gesprek
Dit experiment is door mij bedoeld als een praatstuk. Ik wil graag verder met de gemeente in gesprek over een structurele manier om Grave toegankelijker te maken. Met de realisatie van de Praatplaatjes sluit Grave aan in het rijtje van wereldsteden als Sydney en New York, waar ook voelbare straatnaambordjes zijn te vinden.Hoe leuk is dat! En bovendien heeft Grave hiermee de primeur in Nederland. Een goede manier om concreet invulling te geven aan het VN-verdrag voor mensen met een Handicap. Dat biedt vast kansen voor de Praatplaatjes!

Mogelijkheden
Ook ben ik benieuwd naar de ervaringen van andere blinde mensen. Ik ben benieuwd naar hun reacties; wat is goed en wat kan beter? Laat het me weten door een mailtje te sturen naar info@dedicon.nl. Ik zie in ieder geval nog heel veel mogelijkheden. Zo zou het natuurlijk geweldig zijn als de winkeliers in deze stad ook deze bordjes op hun gevels zouden plakken. Nog zo’n wens van me. Maar goed, dat is voor later.

Hartelijke groet,
Davy